maandag 10 augustus 2015

Your transaction can not be processed

De charme van backpacken is dat je vrij bent om te gaan en staan waar je wilt,  zelf je tempo en reis ritme kan bepalen, en in contact komt met de plaatselijke bevolking. Daarnaast is het vaak ook een stuk goedkoper om met lokaal vervoer te reizen en in basic accommodaties te slapen.  Een basis uitgangspunt daarbij is dan wel dat je in staat bent om ( ook al is die dan laag ) de rekening daadwerkelijk  te kunnen betalen.

De laatste dagen hebben vooral in het teken gestaan van zorgen dat we cash geld in handen kregen. Om een of andere duistere reden konden we namelijk met geen ėėn van onze ABN AMRO passen geld pinnen. Iedere keer gaf het automaat aan. 'this transaction can not be processed' 
De creditcard deed het soms wel maar soms ook niet een na en paar dagen op Malapascua island waren de cash euros, die ik al jaren iedere keer mee neem maar nooit nodig heb, ook wel op.  Sta je daar als ervaren reiziger met genoeg geld op de bank, 5 passen bij je van verschillende rekeningen, een creditcard en een noodpotje... En toch ondanks al je voorbereidingen zit je zonder geld. Op zijn zachtst gezegt geeft dat geen ontspannen gevoel.  Toen we dan ook vanaf Malapascua weer op Cebu waren moesten we meteen naar de bank om daar in een filiaal van de BDO aan de balie geld op te nemen met mijn creditcard. Tenminste dat was de bedoeling. 
Nadat we aankwamen op het bus station zouden Wendy en Floortje  daar even blijven om op de rugzakken te letten terwijl ik snel op een neer ging naar de bank. Daar aangekomen nog even voor de zekerheid met de creditcard geld proberen te pinnen bij de ATM maar helaas ik moest toch maar de balie want 'pincode fout' gaf hij aan.  Binnen gekomen wilde de dames achter de balie me graag helpen maar het was wel een situatie die ze nog nooit hadden gehad in dit provincie stadje. Een hele stapel papier invullen, kopiëen van mijn paspoort en rijbewijs. Met een gewapende  bewaker naar de directeur van de bank voor telefonische confirmation met ICS in Nederland. Anderhalf uur verder maar we kregen akkoord. yes! Creditcard in het apparaat steken, code intypen en..... creditcard geblokkeerd! Te veel 'foute' pogingen! Shit.  En nu? Ik heb nog voor een paar tientjes aan peso en dan is het op.....
'How can I get money to pay for food, drinks and sleeping? '
Dat was de eerste keer deze reis dat ik van een medewerker van de bank hoorde.
' I understand mister, I'm sorry but can't help you'. Dat zou ik de dagen daarna nog vaak horen...

We besloten dan ook maar om in ieder geval met de lokale bus naar Cebu City te gaan. Daar zitten de grootste banken, en Nederlands consulaat en.... in de buurt van Kathy. Die heeft namelijk een RABO pas een daarmee scheen het wel mogelijk te zijn om te pinnen! Liever willen we geen inbreuk maken op haar expeditie maar in het uiterste geval..

Kathy zat op Bohol maar gelukkig konden we via een begeleidster van de zusterorganisatie waarmee Kathy aan het reizen is wat geld pinnen wat we meteen weer via Internet bankieren terug aan haar konden storten. Op hoop van zegen zijn in een hotel ingecheked waarbij we wisten dat we met het geld dat we op zak hadden de rekening maar net zouden kunnen betalen. 

De volgende dag hebben Wendy en ik ons netste pak aangetrokken en zijn we bijna de hele dag bezig geweest om via de BDO bank aan geld te komen.  Uiteindelijk konden we ondanks een geblokkeerde creditcard toch nog zo'n 800 euro opnemen om de komende dagen door te komen. Een nieuwe code voor de creditcard word naar huis gestuurd waar mijn vader en moeder hem op zullen halen. De rest van de middag hebben we de highlights van Cebu City bekeken. In een middag ben je daar ook wel klaar mee!

S'avonds probeerde ik tegen beter weten in nog een keer te pinnen en tadaaaa opeens kwam er wel geld uit de ATM. Snel en andere pas proberen, weer gelukt! De 3e...  niks meer.... rare machines hier maar goed. We kunnen weer even verder!  Het heeft ons 3 dagen stress gekost en dus ook 3 verloren dagen maar we kunnen weer op weg.
Kathy hebben we niet hoeven storen op haar eigen avontuur en ze hoeft alleen met haar RABO pas iedere dag het maximale bedrag te pinnen voor de zekerheid maar verder zijn we weer op route. 

Morgen naar Bohol!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten