zaterdag 6 juli 2013

Oh oh Oaxaca

De reis naar Oaxaca verliep zoals verwacht prima, 6 uur in de bus hebben we vaker meegemaakt en de bussen waren zeer luxe met verstelbare stoelen en TV aan boord. Wel was de bus in vergelijking met onze Aziatische ervaringen wat duur. Iets meer dan 25 euro pp. Maar goed, in Nederland krijg je het niet zo snel voor elkaar om voor dat bedrag naar Parijs te gaan..
Aangekomen op het busstation krijgen we een tip om naar Luz de Luna guesthouse te gaan, weer midden in het centrum en een echt backpackers hostel met mensen uit alle windstreken. Met z'n vieren nemen we een 6 persoons dorm (slaapzaal) voor 30 euro per nacht met eigen douche en toilet. Een tweepersoons bed voor Wendy en mij en de meiden ieder een eigen stapelbed! Wat wil je nog meer? Vanwege het watertekort kunnen we de WC pas beter doorspoelen als we allevier zijn geweest en warm douchewater is een kwestie van geluk hebben maar ach, je kan niet alles hebben..
Als we het centrum bezoeken vallen we midden in een groot feest. Binnenkort zijn er blijkbaar weer president verkiezingen en laat nu net een van de kandidaten uit Oaxaca vandaag zijn provinciegenoten op het centrale plein toespreken. Een enorm festival met muziek, folklore en ballonnen komt aan ons voorbij terwijl we op het terras genieten van een hapje en drankje. Paco Reys  for president!!  

Na een goede nacht slaap verkennen we de oude stad eens op ons gemak en ik moet zeggen die bevalt ons wel. Kleurrijke en geurige lokale marktjes waar ze alles verkopen van kleding tot verse stukken vlees. Verschillende straatstalletjes met enchiladas uit het vuistje die we opeten terwijl we door oude straatjes lopen die vol staan met felgekleurde huizen. Mooie kerken die blinken van het goud. Ja hoor, Oaxaca komt op de lijst met 'places to visit' op ons aanraders lijstje te staan.
's Middags gaan we nog met een busje de 'Monte Alban' op. Daar staan nog de resten van een Maya tempel uit 100 na Christus en laat het bezoeken van een echte Maya tempel nou op het wensenlijstje van Floortje staan... Bijna 3 uur hebben we er rondlopen en geklauterd, zonder dat er iemand van de trappen gevallen is! Die Maya's waren leuke mensen hoor maar een beetje ergonomische treden op hun tempels maken dat moesten ze nog leren. Hoge stappen maar met een klein oppervlakte voor je voeten en dat terwijl het zelf van die kleine mensen waren.
Tijdens zo'n aan een Maya tempel wil je natuurlijk je kinderen wel wat bij brengen. Wanneer kom je nou in een Maya tempel tenslotte.. In de lonely planet en bij de tempels staat genoeg interessante informatie om een pedagogisch verantwoorde uitleg te geven. Ik heb Floortje dan ook op de resten van een altaar ceremonieel geofferd  aan de zonnegod door haar keel door te snijden om met haar maagdenbloed een goede oogst af te dwingen. Ook vonden de Maya's het nodig om van hun overwonnen vijanden de geslachtsdelen af te snijden om ze zo te laten doodbloeden. De reactie van Floortje: 'Nou dat zal wel zeer hebben gedaan aan hun pieliewielie'....  

De avond hebben we afgesloten met WEER een dansvoorstelling. Zo kom je bijna nooit in een theater en nu op reis twee keer in een week. Het provinciaal dansgezelschap bleek 30 jaar te bestaan en je kon gratis naar de voorstelling. Hmmm, dat hadden Kathy en Floortje snel door. Experimenteel bewegingstheater ofzo maar op den duur werd het wel wat. In ieder geval weet ik 1 ding zeker. Deze reis geen dans voorstellingen meer! (denk ik.... )

Geen opmerkingen:

Een reactie posten